skip to Main Content
Varikoz Xəstəliyi üçün Xeyirli Qidalar Hansılardır?

Varikoz xəstəliyi üçün xeyirli qidalar hansılardır?

İnsan bədənində hər şey bir-birinə bağlıdır. Hər hansı bir normadan kənar vəziyyətin mövcudluğu və ya xəstəliyin olması digər xəstəliklərin inkişafına səbəb ola bilir. Bu halda aşağı ətrafların varikoz genişlənmiş damarları da nəzərdən keçirilə bilər.

Bir insan yanlış qidalanırsa, yüksək kalorili qidalar qəbul edirsə və çəkisinin artımına diqqət etmirsə, o zaman qan-damar sistemində problemləri baş verir. Varikoz genişlənmiş damarların inkişafında həddindən artıq bədən çəkisi mühüm rol oynayır. Son statistik məlumatlara görə, ağır çəkili olan insanlarda aşağı ətrafların varikoz genişlənmiş damarlarının inkişaf etmə riski çox yüksəkdir.

Bundan əlavə, düzgün pəhrizin seçilməməsi nəticəsində qəbizlik problemi də yarana bilir (başqa sözlə, qəbizliyin yaranmasına səbəb ola bilər). Xroniki qəbizlik ilə qarın daxili təzyiq yüksəlir. Bu da aşağı ətrafların damar sisteminə mənfi təsir göstərir. Buna görə də, varikoz genişlənmiş damarların inkişaf riskini azaltmaq üçün düzgün qidalanmaya diqqət olunmalıdır.

Varikoz damarların mövcudluğu zamanı pəhriz necə olmalıdır?

Gün ərzində mümkün qədər çox meyvə və tərəvəz ilə qidalanmaq məsləhətdir. Çünki onlar damar tonusunu saxlamaq üçün lazım olan vitaminlərdən və qida elementlərindən ibarətdir. Xüsusilə tərəvəz və meyvələrin yüksək miqdarda C vitamini ilə zəngin olmasına diqqət yetirmək lazımdır. Bu qidalara heç bir allergik reaksiya olmadığı təqdirdə, varikoz xəstəliyi üçün pəhrizə əlavə olaraq portağal, kivi, qara qarağat və ispanağın da əlavə olunması mükəmməldir.

varikoz xəstəliyi zamanı pəhriz

Xroniki qəbizlikdən xilas olmaq üçün pəhriz dəyişilə bilər. Lazımi miqdarda bitki liflərini yemək vacibdir. Tərəvəz lifləri bağırsaqlardan sovrulmur, çünki toksinlərin aradan qaldırılmasına və bağırsağın təmizlənməsinə kömək edir. Tərəvəzlərdə böyük miqdarda tərəvəz lifləri vardır. Piylənmə və artıq çəki problemlərindən qaçınmaq üçün, pəhrizdən istifadə etmək və ya yüksək kalorili qidaların qəbulunu məhdudlaşdırmaq lazımdır. Bunlara bitki və yağ, qənnadı məmulatları və şokolad daxildir. Hazırlıq üsullarına xüsusi diqqət yetirilməlidir. Məsələn, yağda qızardılmış qidaların əvəzinə sobada və ya buxarda qidaların bişirilməsi məsləhət görülür.

Aşağı ətrafların varikoz genişlənmiş damarların mövcudluğu zamanı başqa bir vacib əhəmiyyət su qəbuludur. Gün ərzində 1,5-2 litr təmiz su içmək məsləhətdir.

Back To Top